Via Mariae – drumul de pelerinaj spiritual

Ruta de pelerinaj Via Maria este un drum spiritual turistic. Un drum de pelerinaj, care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, fără să deosebire de religie. 

Are ca scop construirea în Europa Centrală a traseului turistic și de pelerinaj, respectiv a rețelei care să sistematizeze valorile religioase din această regiune. Via Maria face legătura în direcția est-vest între Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale ( Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino.

Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe toți. Îi așteaptă pe cei, care, indiferent de naționalitate, religie, doresc să fie pelerini în scop religios, spiritual, de autocunoaștere și îi așteaptă și pe cei care doresc să pășească pe acest drum deocamdată doar în scopuri turistice sau sportive. Acest drum va fi o punte între națiuni, religii, oameni, care leagă apusul de răsărit, devenind astfel Drumul care Leagă Națiunile din Europa Centrală și de Est, “Drumul reconcilierii”, care în viitor poate deveni drum cultural european.

Ghid de pelerinaj

M05 mov
M01 roșu
Rute alternative

Evenimente 2020

Pelerinajul ca activitate fizică sufletescă spirituală
Pe 1Drum: Zi internațională de pelerinaj pe Via Mariae
Maratonul Sacru dintre Gilău și Cluj
Pelerinaj pentru viață
Via Mariae la Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Maratonul Sacral Gilău-Cluj

Informații importante

Planificarea drumului

Planificarea drumului Distanța care poate fi parcursă de pelerinul pedestru este influențată în mare parte de condițiile de drum, vreme, obiectivele turistice, dar și de condiția

MAI DEPARTE »

Echipament recomandat

Echipament recomandat Pentru a avea o călătorie sustenabilă și pentru a minimaliza efortul depus vă recomandăm să porniși cu un echipament recomandat de ghizi experimentați.

MAI DEPARTE »