Gyakorlati tanácsok az úton járóknak

Az Erdélyi Mária Út Egyesület fenntartja az útvonal változtatásának, kiigazításának lehetőséget és jogát. Aktuális információk a www.viamariaecj.ro honlapon találhatóak. Szállásügyben, ha probléma merülne fel, a helyi egyház képviselőihez, a polgármesteri hivatalokhoz, bolti eladóhoz érdemes fordulni. Rendelkezésre állnak GPS-trackek és papír alapú turista térképek is bizonyos területeken. 

A szervezők minden zarándoklatra indulót megkérnek, hogy jelentkezzen be a viamariae@gmail.com e-mail címen vagy a +40 722 365 349 telefonon, ahova Whatsapp üzenet is küldhető.

Tekintsünk úgy zarándoklatunkra, hogy arra az időre mindent magunkkal kell vinnünk, ami az életünkhöz feltétlenül szükséges. Másrészt, tekintsük úgy, hogy mindent megtalálunk, amire szükségünk lesz. Az a ruha és egyéb tárgy, amit magunkkal hordozunk, meg kell adja a minimális komfortunkat. Azt viszont cipelnünk kell magunkkal, ami lényegesen rontja a komfortérzetünket. Mérlegeljünk bölcsen indulás előtt, vegyük sorra minden felszerelési tárgyunkat, próbáljuk ki, milyen nélküle. Tekintsük ezt is kihívásnak: hogyan legyünk minimalisták. 

A tájékozódás alapvető tevékenység. Fontos minden pillanatban tudnunk, hol vagyunk és hová tartunk. Induláskor tájoljuk be magunkat. Keressük meg mindig északot, és ellenőrizzük naponta többször. Egy kis tájoló hasznos segédeszköz, de a telefonon is van iránytű. Foglalkozzunk akkor is a tájékozódással, ha vezetővel megyünk. Gondoljunk arra, hogy a következő alkalommal már egyedül kell boldogulnunk. 

A tájékozódásban nagy segítség lehet a RaceLog telefonos applikáció. Használata egyszerű, a követendő lépések a következők: 

1. A Play Store vagy Google Play menüben megkeressük a RaceLog app-et. 

2. Letöltjük a telefonunkra. 

3. A Mária út könyvtárból kiválasztjuk a térképet, amelyet aznap követni fogunk. Ajánlott ezen műveleteket olyan helyen végezni, ahol jó minőségű internetkapcsolat van. 

4. Induláskor a START gomb megnyomásával elindítjuk az alkalmazást. Nem szükséges állandóan a telefont kézben tartani. Ahol bizonytalanok vagyunk, vegyük elő, és ellenőrizzük helyzetünket a trekkhez képest. Ha letértünk róla, keressük meg a legegyszerűbb változatot, amelyen újra elérhetjük azt. 

5. Ha valóban eltévedtünk, vagy más okból segítségre van szükségünk, hívjuk a +40 722 365 349 számot. A Kolozs megyei Mária utak adminisztrátora fog jelentkezni, akivel a problémát meg fogják oldani.