Planificarea drumului

Distanța care poate fi parcursă de pelerinul pedestru este influențată în mare parte de condițiile de drum, vreme, obiectivele turistice, dar și de condiția sa fizică. Luând în considerare toate acestea am încercat să delimităm porțiuni zilnice, pe care vi le recomandăm în acest ghid. Pentru aceste porțiuni zilnice am inclus un traseu unic cu descrierea turistică și hărțile care prezintă porțiunea respectivă. Luând în considerare siguranța pelerinului, am pus accent deosebit pe descrierile traseelor și pe hărți, datorită specificului zonal și a indicatoarelor lacunare pe unele porțiuni. Vă recomandăm să citiți descrierea porțiunii următoare, înainte de a o parcurge, să comparați distanța prevăzută în km pe hărți, cu descrierea zonei, lucru care vă poate ajuta orientarea în teren. Descrierile au fost redactate indicând distanța care scade dinspre graniță spre Șumuleu. Din orice direcție Șumuleu reprezintă kilometrul 0. Viteza de deplasare medie a fost calculată la cca. 3 km/oră. Redactarea publicației s-a finalizat în 2019. Traseele prezentate în ghidul prevăzut cu hărți se conformează drumului trasat până la acea dată. Un drum de pelerinaj de o asemenea distanță nu poate fi considerat niciodată finalizat în totalitate, datorită modificărilor mediului înconjurător. De aceea voluntarii Asociației Via Mariae urmăresc cu atenție, sistematic problemele, modificările care apar pe traseu. Dacă se consideră necesar se întreprind modificări ale traseului, ale descrierii, ale listei locurilor de cazare. Această muncă vine în sprijinul pelerinilor pentru ca aceștia să aibă la îndemână un traseu cât mai ușor de parcurs, să atingă cât mai multe locuri purtătoare de valori spirituale, fără să aducă atingere drepturilor proprietarilor de terenuri. Ne străduim să asigurăm siguranță, menținem posibilitatea unor modificări de traseu, dacă situația o va cere.

Asociația Via Mariae își menține dreptul de a modifica, rectifica traseul. Asupra acestor modificări oferim informații actualizate dacă apelați la numerele de contact, precum și pe site-ul nostru. Lista programelor, a obiectivelor turistice, a locurilor de cazare este în continuă actualizare. Dacă aveți probleme cu cazarea puteți obține informații de la reprezentanții clericali din zonă, la consiliile locale, sau magazinele locale.

Vă recomandăm să luați legătura telefonic, sau prin e-mail cu persoanele de contact din zonă, respectiv să vă bazați pe trackurile GPS preluate de pe site-ul asociației(www.mariaut.ro) /sau hărțile turistice tipărite ale acestor zone. Rugăm toți pelerinii care doresc să pornească la drum, să se înregistreze apelând numerele de contact de pe site, pentru a primi informațiile și ajutorul necesar.