Informații utile pentru călători

Via Mariae oferă trasee de pelerinaj, care pot fi parcurse pe porțiuni, în orice direcție. Trebuie să urmăm semnele M+ pictate pe fond alb, pe care le putem vedea pe copaci, pietre, stâlpuri indicatoare de-a lungul drumului. Marcarea traseului este în curs, pe unele porțiuni aceste indicatoare pot lipsi, de aceea vă recomandăm să vă interesați despre stărea actuală a porțiunii vizate. Traseul marcat poate fi străbătut pedestru, cu bicicleta sau călare. În unele zone nu se recomandă abaterea de la traseul indicat. În majoritatea cazurilor, în aceeași zonă oferim mai multe variante, mai scurte sau mai lungi. Puteți obține ștampila pe pașaportul de pelerin: la locul de cazare, lăcașul de cult, primărie, magazin etc…

Locurile de cazare indicate sunt diferite în privința condițiilor de cazare. Vă sfătuim să vă informați din timp și să vă rezervați locul.

Culoarea, codul indicatorului M+, poate diferi în funcție de traseu. Ramificațiile mai mici ale traseului, variantele de drum pot fi indicate prin alte însemne purtând aceeași culoare ca marcajul principal. (ex. semnul capelei, pătrat, triunghi, cruce).

La unele răscruci sunt amplasate indicatoare privind direcțiile de drum, distanțele. Indicatoarele se pot deteriora sau pot lipsi, chia dacă sunt întreținute sistematic. Dacă vă abateți de la traseul marcat, întoarceți-vă la ultimul semn și încercați să găsiți continuarea drumului, pe baza hărții, sau să ajungeți la cea mai apropiată așezare, reper cunoscut pe un drum sigur. Marcajele pot fi folosite cu siguranță în perioadele fără zăpadă. Drumul de pelerinaj se parcurge pe propria responsabilitate a fiecărui pelerin. Porniți la un drum mai lung doar dacă aveți experiența necesară. Începeți cu trasee mai scurte sau făcând parte dintr-un grup organizat. Fiți conștienți de pericole, de propriile aptitudini și de specificul local-regional. Păstrați o rezervă de energie și de timp pentru cazul în care va trebui să străbateți o porțiune mai lungă de drum, sau pentru cazul în care vă veți putea deplasa mai încet. Sunt esențiale: echipamentul adecvat, îmbrăcămintea corespunzătoare sezonului și terenului, încălțămintea adecvată încercată în prealabil (pe cât posibil încălțăminte de teren), trusa sanitară minimă. Pregătiți-vă un bagaj ușor adecvat scopului. Greutatea rucsacului să nu depășească 10 kg. Pe parcursul traseului vă puteți

întâlni cu animale sălbatice, urși, lupi sau câini ciobănești. Verificați zilnic dacă aveți căpușe. Respectați locurile prin care treceți, locuitorii din zonă, fiți deschiși pentru lucruri noi, puncte de vedere diferite. Pe cât posibil luați legătura cu comunitățile locale. Nu ezitați să cereți ajutor, respectiv să împărtășiți altora, de unde veniți și cu ce scop. Simțiți-vă norocoși, chiar și atunci când lucrurile nu ies cum v-ați imaginat sau nu primiți ceea ce v-ați dorit. Acceptați aceste lucruri. Păstrați liniștea în biserici, lăcașuri de cult;chiar și în natură puteți merge în liniște. În pădurile mari însă este de preferat să cântați, să fluierați, pentru ca animalele sălbatice să ia cunoștință de prezența omului. Aveți grijă de mediul înconjurător, de voi înșivă și unii de alții, dacă sunteți în grup. Doar așa vi se va revela adevărata valoare a drumului și astfel vă veți atingeți scopul.

Urăm tuturor pelerinilor un drum binecuvântat și sosirea la destinație în siguranță!

În caz de pericol sau accidentare mai gravă sunați pentru ajutor la numărul internațional pentru urgențe 112. 

În zonele mai înalte sunați la Salvamont: 0SAL VAM ONT adica 0725 826 668