Drumuri de pelerinaj în județul Cluj

Traseele principale Via Mariae pornesc din Mariazell din Austria şi merg spre Şumuleu Ciuc. Ele nu se sfârşesc aici, trec Carpaţii orientali şi continuă în Bucovina şi Moldova. Punctele terminale în acest moment sunt la Putna şi Iaşi. Începând din judeţul Harghita Via Mariae merge împreună cu drumul tematic Via Transilvanica. 

Reţeaua de drumuri de pelerinaj din judeţul Cluj se compune din două trasee principale şi mai multe secundare. Traseul M05 marcat cu culoarea mov intră în judeţ la Aghireş, şi iese la Năoiu. Traseul M01 marcat cu roşu intră în judeţ la Aşchileul Mic, trece la nord de Cluj, ajunge la mănăstirea Nicula, apoi se uneşte cu traseul M05. 

Pe lângă aceste trasee principale traseele secundare reprezintă alternative. Acestea ating alte localităţi şi sunt de grade diferite de dificultate. Pentru parcurgerea distanţei Cluj Nicula avem mai multe alternative. Putem merge pe ruta Cojocna, Sic Nicula. Altă variantă este prin Borşa, Bonţida, Sic. Altă variantă este prin Răscruci, Gherla. A treia variantă este prin Apahida, Juc, Bonţida, Sic. Aceste trasee alternative se pot combina după placul fiecăruia. Se pot realiza de asemenea circuite. Este bine să alegem varianta optimă în funcţie de interes, stare fizică, timpul avut la dispoziţie. 

Conceperea rutei noastre este o preocupare importantă. Să alocăm timp suficient în faza de pregătire. Să parcurgem mental traseul să ne documentăm despre locurile pe care le vom vizita. Această activitate ne va ajuta la o armonizare mei bună, la savurarea mai intensă a experienţelor în timpul pelerinajului.