Hasznos tudnivalók az úton levőknek

A Mária út olyan zarándokútvonalakat kínál, melyeket tetszőleges szakaszokban,bármely irányban bejárhatunk. A fehér alapra festett M+ útjelzéseket kell követnünk, melyeket az út mentén fákra, kövekre vagy más tereptárgyakra felfestve, néhol táblákon, útjelző oszlopokon láthatunk. Az útvonal-kijelölés folyamatban van, egyes szakaszokon még hiányozhat a jelzés, így érdemes előre tájékozódni a megcélzott szakaszok, állapotáról. A kijelölt gyalogos útvonal kerékpárral, lóval is járható. Egyes területeken a kijelölt útról letérni nem ajánlatos.

Ettől eltekintve azonban a Mária út végigjárása során nem kötelező az általunk kijelölt nyomvonalat végig követni, sőt helyenként ajánlunk is rövidebb-hosszabb útváltozatokat. Az induláskor kérjünk zarándok útlevelet és lehetőleg naponta szerezzünk pecsétet a zarándokútlevelünkbe: szálláshelyen, zarándokhelyen, vagy másutt, ahol megfordulunk. Az ajánlott szálláshelyek eltérő felszereltséggel és feltételekkel rendelkezhetnek. Javasolt előzetesen tájékozódni, bejelentkezni. 

Az M+ útjelzés színe, száma útvonalanként más-más lehet. Rövidebb leágazó utakat, útváltozatokat a zarándokút jelzésével megegyező színű egyéb alakzatok jelölhetnek (pl. kápolna jel, négyzet, háromszög, kereszt). Némely csomópontokban útjelző táblák is tájékoztatnak az útirányokról, távolságokról. Az útjelzés rendszeres karbantartás mellett is megrongálódhat, hiányossá válhat. Ha elveszítjük a jelzést térjünk vissza az utolsó jelhez, és keressük meg a folytatást, esetleg próbáljunk térkép alapján eljutni egy minél közelebbi lakott helyre, vagy biztos útra. Az útjelzések csak hómentes időszakban teljes értékűek.

A zarándokutat mindenki saját felelősségére járja. Nagyobb útra, csak kellő tapasztalattal induljunk el, kezdjük rövidebb szakaszokkal, csatlakozhatunk szervezett csoporthoz is. Legyünk tisztában a veszélyekkel, a képességeinkkel és mindenütt a helyi-térségi sajátosságokkal. Hagyjunk naponta tartalék erőt, időt, ha esetleg hosszabbítanunk kell, vagy lassabban tudunk csak haladni. Fontos a megfelelő felszerelés, az időjárásnak és terepnek megfelelő öltözék, a bejáratott cipő (lehetőleg jó minőségű túracipő), minimális elsősegélycsomag. Pakoljunk könnyen és célszerűen, a hátizsák súlya lehetőleg ne haladja meg a 10 kilót. 

Útközben találkozhatunk vaddal: medvével,vaddisznóval, de a legnagyobb veszélyt a pásztorkutyák jelenthetik. Naponta ellenőrizzük, kaptunk-e kullancsot. Ahol áthaladunk, tiszteljük a tájat, a helyi embereket; legyünk nyitottak új dolgokra, új nézőpontokra. Kereshetjük a közösséget, a kapcsolatot. Ne habozzunk segítséget kérni, vagy megosztani a helyiekkel, honnan jövünk, hová megyünk. Érezzük magunkat megajándékozva, még akkor is, ha nem minden úgy sikerül, vagy nem olyant kapunk, amire számítottunk. Fogadjuk el, öröljünk neki. A templomokban, szent helyeken őrizzük a csendet, sőt a természetben is haladhatunk csendesebben, de nagy erdőkben, bozótos, bokros helyeken ajánlott a hangos éneklés, fütyülés, annak érdekében, hogy a vadak hamarabb észrevegyenek. Figyeljünk a környezetre, önmagunkra és különösen egymásra, ha csapatban megyünk. Így tárulhat fel igazán Utunk mélysége, és így érhetjük el Célunkat.

Jó utat, biztos és áldott célba érkezést kívánunk minden zarándoknak!