Az útvonal tervezése

A gyalogos zarándok által megtehető távot nagymértékben befolyásolja az útviszony, az időjárás, a turisztikai látnivaló, de az erőnlét is. Mindezek  figyelembevételével igyekeztünk napi szakaszokat kialakítani. A tájékoztatónkban ajánlott szakaszok közepes felkészültségű zarándok számára vannak kitalálva.

Minden napi távhoz egységes szerkezetű út- és turisztikai leírás, a szakaszt ábrázoló térképlapok tartoznak. A zarándok biztonsága érdekében nagy hangsúlyt fektetünk az útleírásokra és a térképes részekre, a természeti adottságok és az útjelzések részleges hiánya miatt. Ajánlott indulás előtt a napi szakaszt átolvasni, és a feltüntetett kilométereket a térképen összehasonlítani a leírással, amelyek segíthetnek a jobb tájékozódásban. Az útleírások mindig a megyehatártól Csíksomlyó irányába íródtak, csökkenő kilométerekkel. 

A terepen útjelző és információs táblák segítik a tájékozódást. Csíksomlyó minden irányból a nulla kilométer. A megadott menetidő kb. 3 km/óra sebességhez tartozik.

A Térképes tájékoztató füzetben bemutatott útvonalak az addig lefektetett nyomvonalat követik. Környezetünk változásai miatt azonban egy hosszú távú zarándokút sosem tekinthető teljesen elkészültnek. Ezért az Erdélyi Mária Út Egyesület önkéntesei folyamatosan figyelemmel kísérik a Mária út Kolozs megyei szakaszain felmerülő problémákat, változásokat. Ezekre reagálva, ha szükséges, módosítások történnek a jelzett nyomvonalon, leírásokon, szállásadók listáján. Ez a munka annak érdekében történik, hogy a zarándokok minél egyértelműbb útvonalon, minél több értéket és lelki üdvöt nyújtó helyet járhassanak be úgy, hogy ez az illető terület tulajdonosok érdekeit ne sértse. Törekszünk a biztonságra is, ahol lehetőség nyílik egy-egy forgalmas szakasz kiváltására, ott változhat a nyomvonal is. Az Erdélyi Mária Út Egyesület fenntartja az útvonal változtatásának, kiigazításának lehetőséget és jogát. Az esetleges változásokról telefonos elérhetőségünkön, illetve honlapunkon nyújtunk naprakész tájékoztatást. A programok, látványosságok, szállások listája folyamatosan bővül és aktualizálódik. Szállásügyben, ha probléma merülne fel, akkor a helyi egyház képviselőitől, a polgármesteri hivataloktól és helyi üzletekben kaphatnak információt. Ajánlott az útvonal biztonságos bejárásához a helyi kapcsolattartókat telefonon, e-mailben megkeresni, valamint az Erdélyi Mária Út Egyesület honlapjáról letöltött GPS trackekre és/vagy az egyes területek papír alapú turista térképeire támaszkodni. Minden zarándoklatra indulót megkérünk, hogy jelentkezzen be a honlapon található elérhetőségeken, hogy az aktuális információkat, segítséget megkaphassa.